Når nåværende inntektsstrømmer står i veien for fremtidig vekst

Har du noen gang lurt på hvorfor noen legger ned en fabrikk selv om fabrikken går med overskudd?

Når jeg som engelinvestor går inn i selskaper så stiller jeg spørsmålet om de har MOT til å legge ned dagens inntektsstrømmer hvis dagens inntektstrømmer står i veien for vekst.

Jeg vil gi tre eksempler der dagens inntektstrømmer har måttet vike for fremtidig vekst.

  1. Da vi bygde Mintra så hadde vi store inntekter fra konsulentarbeid (skreddersøm). Utfordringen var at det var krevende å vokse innen dette segmentet. Fremtidig vekst lå på produktsiden (SaaS, ARR). Men for å vokse på produktsiden måtte vi flytte ressurser vekk fra arbeid som gav inntekter i dag, og over på arbeid som
    kanskje ville gi inntekter i fremtiden. Heldigvis hadde vi MOT til å gjøre dette. Og vi lykkes. Nå er selskapet børsnotert.
  2. Da jeg satt i styret og var på eiersiden i Total Safety så hadde vi et produkt som vi hadde løftet frem sammen med vår samarbeidspartner Enovate. Produktet fikk ikke nok oppmerksomhet, fordi dagens konsulentoppdrag fikk mer fokus enn fremtidige inntekter (SaaS, ARR). Jeg argumenterte hardt for å løfte ut en egen produktssatsning. Nå har produktet blitt et eget AS, og selskapet er verdsatt til mer enn 100 millioner.
  3. Gjennom vårt arbeid i styret i Onix har vi sett på utfordringen med to parallelle inntektstrømmer, der en inntektstrøm stjal fokus fra inntektsstrømmen med størst vekstpotensial (SaaS, ARR). For å rendyrke fokus på vekst solgte vi ut den ene delen av selskapet til et kanadisk investeringsselskap. Det gav selskapet muligheten til å fokusere.

Så er det langt enklere å se tilbake i tid og tenke at det var bra vi hadde MOT. Når man står midt i situasjonen virker det ofte ulogisk å stenge kranen der man har inntekter. Man trenger jo inntektene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *